Symposium Živé zemědělství 2025 - Ekologické ovocnářství a vinohradnictví
Srdečně vás zveme na pátý ročník Symposia Živé zemědělství. Letos se zaměříme na téma ekologické a biodynamické vinohradnictví a ovocnářství.
Čas a místo
Symposium Živé zemědělství 2025, které se stalo tradiční událostí, letos přinese diskusi o klíčovém tématu udržitelného ovocnářství a vinohradnictví. Těšit se můžete na inspirativní přednášky, praktické workshopy a debaty s předními odborníky z Česka i zahraničí. Setkání nabízí nejen možnost získat nové poznatky, ale také prostor pro neformální rozhovory a výměnu zkušeností.
Celá akce bude simultánně tlumočena (čeština-němčina) a účastníci si mohou vypůjčit sluchátka.
Co vás čeká
- Příklady z praxe od světových špiček ekologického a biodynamického zemědělství: Martin von Mackensen, Georg Meissner, Nikolas Juretic nebo Clémence Boutry.
- Ve dvou dnech vás čeká více než 20 přednášek, diskuzí a workshopů od českých i zahraničních řečníků.
- Ke vstupence si můžete koupit i online záznam všech přednášek.
- Přednášky zahraničních odborníků budou simultánně tlumočené do češtiny.
- Dobroty z lokálních bio produktů od spřátelených ekologických farem a skvělé kafe od CoffeeZ.
- Setkání s odborníky, farmáři i nadšenci ekologického zemědělství.
a mnoho dalšího…
Těšíme se na vás i vaše podněty a diskuse o budoucnosti udržitelného zemědělství!
Řečníci

Marek Vybíral
Biodynamické vinohradnictvíMarek Vybíral je vášnivý vinař, který vede rodinné vinařství Krásná hora na Moravě. Jeho přístup k výrobě vína je hluboce propojen s respektem k přírodě a udržitelným metodám. Díky biodynamickému hospodaření vytváří autentická vína, která věrně odrážejí charakter místa a přírodní koloběh. Vína z Krásné hory jsou ceněna pro svou čistotu, eleganci a harmonii s krajinou.

Petr Kareš
Ekologické ovocnářstvíPetr Kareš je ovocnář a majitel Ovocnářské biofarmy Kareš, která pokračuje v tradici několika generací sadařů. Nejznámější odrůdou třešní, která nese jeho jméno, je Karešova srdcovka raná. Spolu se svou rodinou pěstuje ovoce v ekologickém režimu na 40 hektarech sadů, které se nacházejí na jižních svazích pískovcového hřebene Chlumů v Podkrkonoší. Kromě pěstování ovoce se také zaměřuje na jeho zpracování a za svou práci získal řadu prestižních ocenění, včetně Regionální potraviny, Zemědělce roku a Flora Olomouc Hortikomplex. Petr Kareš je aktivní i v profesních organizacích; je členem Ovocnářské unie ČR (a místopředsedou Východočeské sekce) a Asociace soukromých zemědělců.

Georg Meissner
Biodynamické vinohradnictvíGeorg Meissner se mnoho let věnuje výzkumu a výuce v oblasti biodynamického vinohradnictví. S rodinou žije v Jižním Tyrolsku, kde byl několik let vedoucím vinařství Alois Ladeger. Intenzivní seminární činnost a zájem o ekologické a biodynamické vinohradnictví ho zavedly do nejrůznějších koutů světa. Na Univerzitě Geisenheim působí jako externí vědecký pracovník pro biodynamické vinohradnictví. Je spoluzakladatelem mezinárodně působící Svobodné putovní školy biodynamického zemědělství, v Zemědělské sekci při Goetheanu vede mezinárodní vinařskou skupinu.

Martin von Mackensen
Biodynamické zemědělstvíMartin von Mackensen je biodynamický zemědělec a pedagog. Žije a působí na vlajkové lodi biodynamického zemědělství, statku Dottenfelderhof u Frankfurtu nad Mohanem. Od roku 1991 zde vede Zemědělskou školu biodynamického zemědělství a podporuje tak mladé farmáře na jejich cestě, neboť, jak říká: „Existuje dostatek farem a příležitostí, co ale skutečně potřebujeme, jsou schopní a motivovaní lidé.“ Martin dlouhodobě působí jako biodynamický poradce nejen v německých, ale také v italských, francouzských či švýcarských podnicích.
Radek Vávra
Ekologické šlechtitelství
Radek Vávra je šlechtitel jabloní a slivoní ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském Holovousy s.r.o., předseda spolku Biosad, z.s., který propaguje ekologickou produkci v ČR. Více jak 20 let se zabývá rezistencí proti strupovitosti jabloně, kumulací monogenní rezistence do jednoho genotypu, polygenní rezistencí. Sleduje prolomení rezistence genotypů nesoucích jednotlivé geny rezistence v podmínkách ČR. Spolupracuje s předními evropskými výzkumnými ústavy na inovacích systémů ekologického pěstování ovocných druhů a možnostech ochrany založené na postupech šetrných k životnímu prostředí.